29. september 2014

Centret åbner dørene for Usa Rivers borgere

I august var tre repræsentanter fra Tanzibarn i Usa River for at besøge sportsklubben og holde møder med centrets bestyrelse og børnene.

 

Merete

Hovedvejen i Usa River ser ud som den plejer. Den lille sti fra vejen ind til centeret snor sig forbi slagteren og cykelhandleren. Inde på centeret er omgivelserne også de samme. Bygningerne står flotte, og der kommer stadig en glad Mika (vagtmanden) og byder én velkommen. Der bor 12 børn på centeret, og de leger og hygger sig som altid.

Men alting er alligevel ikke helt, som det plejer. Den tanzanianske bestyrelse har nye planer - og de er begejstrede for fremtiden. De vil lave et borgerhus, et såkaldt community centre, der skal være åbent for alle borgere i Usa River.

Bestyrelsesformand Munisi fortæller, at Usa Rivers borgere har svært ved at forbedre deres levevilkår og sikre, at deres børn får et sundere liv. Alt for mange familier ved ikke nok om basal sygdomsbekæmpelse såsom beskyttelse mod malaria, HIV, tuberkulose samt børnesygdomme. Munisi fortæller, at en stor del af Usa Rivers befolkning er syge, men formår ikke at søge behandling, enten grundet økonomiske vanskeligheder eller manglende viden. Det kunne han og resten af bestyrelsen godt tænke sig at gøre noget ved.

Alle disse tanker og planer blev drøftet og analyseret her i august, hvor den danske bestyrelse besøgte Usa River. Sammen blev der enighed om, at vi ønsker at give Usa Rivers borgere mulighed for at få viden omkring sundhed, ernæring, familieplanlægning samt støtte dem i at forbedre deres forretninger eller arbejdssituation. Dette vil komme til at ske via seminarer, informationsmøder, kurser samt etablering af låne-/sparegrupper.

Centret ligger helt perfekt i hjertet af Usa, og bestyrelsen ønsker at byde borgerne velkommen ind i de rummelige og lyse bygninger, som er helt oplagte til formålet som community centre.

Der vil allerede i efteråret begynde de første sundhedsseminarer samt blive opstartet låne-/sparegrupper. Bygningerne er tomme, når børnene er i skole, så det vil primært være i det tidsrum og i weekenderne, at aktiviteterne finder sted.

Støtter stadig centrets børn og unge

DSC_0114Der er i tanzibarn.dk helt enighed om, at alle børn skal støttes, indtil de har fået en uddannelse, der gør dem i stand til at forsøge sig selv. Den tanzanianske og danske bestyrelse vurderer samtidigt, at det er godt for dem at vænne sig til et liv som ”almindelige” tanzanianere, inden de skal forsøge sig selv efter endt uddannelse.

De to bestyrelser og den daglige manager, Daudi, har stået for at lave en plan for hvert enkelt barn. Mange af de unge mennesker har meget forskellige drømme, og langt de fleste er i gang med den uddannelse, som de ønsker. Daudi følger hver og én meget tæt – hvad end de bor på centeret, hos deres familier eller på kostskole.

De unge, som centret stadig støtter, laver vidt forskellige ting. Nogle er ved at lære om hotel management, andre vil være lærere, og en enkelt af pigerne er gravid og bor sammen med sin kæreste.

Daudi og bestyrelsen for centeret havde arrangeret et møde med børnene og deres familier, da Mette og Maren var i Usa River. Der var en livlig debat om centrerets fremtid, hvor de fremmødte kom med deres input og sagde, at de meget gerne vil hjælpe til med de nye aktiviteter, der kommer til at være på centeret.

Ligeledes var der en diskussion af deres fremtid, og det blev igen understreget, at alle bliver hjulpet indtil de har færdiggjort deres uddannelse.

DEL DENNNE SIDE

Læs også