9. maj 2017

10 år med sportsklubben: Masser af aktivitet og virkelyst

For 10 år siden fik nogle lokale ildsjæle i henholdsvis Usa River og Danmark ideen om, at starte en sportsklub midt i det fattige område Ngarasero i Usa River. Målet var at lave en sportsklub, der kunne tiltrække unge mænd, så de kunne skifte de snuskede barer ud med fodboldbanen. Håbet var, at sportsklubben kunne hjælpe unge mennesker med at få nogle sunde interesser, der kunne have en positiv indflydelse på deres hverdag og fremtid.

Udekamp i Arusha i marts 2017 Udekamp i Arusha i marts 2017

Klubben har dog vist sig at blive meget mere end bare en sportsklub, og har også vist at kunne tiltrække en bred skare af Usa Rivers’ fattigste og ikke blot unge mænd. Der er i dag en bred vifte af sportsaktiviteter, som varierer lige fra fodbold og netball til bordtennis og volleyball. Holdene træner på den store jordbanen lige ved klubhuset, hvor de også afholder deres hjemmebanekampe. Når man kommer forbi fodboldbanen

Fodboldklubbens nye logo: “We bring game to the city” Fodboldklubbens nye logo: “We bring game to the city”

på en almindelig hverdag, hvor luften er støvet og eftermiddagstemperaturen stadig høj, så kan man være sikker på, at der rundt langs banens kant sidder masser af mennesker, store som små. De kommer for at se holdene træne, og nogle gange spille kamp. Der er altid et rend af små børn, der løber omkring i kanten af banen, og området har vist sig at fungere som en udvidet legestue for de mange små børn.

Men holdene spiller ikke kun på hjemmebane, de deltager i turneringer, og kører ud af byen til kampe. I december måned blev klubbens fodboldhold distriktsmestre, hvilket klubben med rette var utrolig stolte over, og holdet blev fejret og hyldet af de lokale fans.

Glæden var stor da sportsklubbens fodboldhold blev distriktsmester. Glæden var stor da sportsklubbens fodboldhold blev distriktsmester.

Udover sportsaktiviteterne er der en lang række andre aktiviteter i klubben. Der er stort fokus på det de omtaler som “family planning”. Der har været seksualundervisning for unge drenge og piger, og de skaber rum for at tale åbent om pigers mulighed for at vælge, hvornår de vil være gravide bl.a. ved brug af hormonel prævention. Men Sportsklubben har også stor fokus på jobskabende aktiviteter. De har blandt andet med stor succes opstartet et kokketeam, som tager sig af madlavningen til bryllupper og store fester i byen, og på den måde tjener medlemmerne både penge til sig selv og til klubben.

Der er i dag omkring 400 medlemmer i klubben, og aktiviteterne i klubben er i vid udstrækning drevet af lokale frivillige, som bruger deres fritid på at gøre sportsklubben for et godt sted for dem selv og de andre medlemmer. Der er i alt en lønnet fuldttidsstilling i klubben, fordelt på en halvtidsmanager og en halvtids regnskabs- og økonomiansvarlig, og resten er drevet af de mange frivilliges arbejde og energi. De frivillige har på det sidste arbejdet med foreningens logo, ligesom der også er blevet afholdt arrangementer som “Cultural And Environmental Day” og “Youth Awareness Day” med aktiviteter som plantning af træer, live bands og venskabskamp på boldbanen.

I sportsklubben afholdte de i december en “Cultural and Environmental Day”, hvor der var fokus på miljøet kombineret med livebands og venskabskamp. I sportsklubben afholdte de i december en “Cultural and Environmental Day”, hvor der var fokus på miljøet kombineret med livebands og venskabskamp.

Med støtte fra mange af jer og nogle flotte bevillinger fra DANIDA, er det således lykkedes vores lokal partnere, at skabe en rigtig stærk forening med masser af aktiviteter og virkelyst der bygger på frivilligt engagement fra de lokale medlemmer. Det kan man da kun blive glad og stolt af!

DEL DENNNE SIDE

Læs også