13. september 2022

Unge kvinder uddanner sig til en god fremtid

I Tanzania er arbejdsløsheden høj, men der er samtidig brug for arbejdskraft i mange af landets samfundsrelevante erhverv som blandt andet turist- og sundhedssektoren. Vibeke har talt med to tidligere børnehjemsbørn, der nu er i gang med at uddanne sig til netop disse jobs.

I Tanzibarn har vi i mange år forsøgt at følge den enkelte hen til en konstruktiv livssituation frem for at lukke og slukke for det tidligere børnehjem fra én dag til en anden. Det betyder, at vi har satset på at give hvert tidligere børnehjemsbarn en brugbar uddannelse og en efterfølgende god start på deres nye arbejdsliv. 

Det betyder også, at de tidligere børnehjemsbørn i mange år bliver støttet med penge til uddannelse og andre fornødenheder som skoleuniformer, muligheder for at få tag over hovedet og lignende. De unge mennesker finder sammen med manager Daudi sammen ud af, hvad de ønsker at uddanne sig til ud fra bl.a. evner og ambitioner fra den enkelte. 

Nogle steder er det nemmere at finde jobs i Tanzania end andre, og ofte har dette også betydning for, hvad tidligere børnehjemsbørn som Winni-Frida og Upendo vælger. 

Hjælp til konflikter i ægteskabet

Vini Frida er født i 2001, og bliver i år 21 år gammel. Hun går på College i Tengeru, hvor hun er ved at uddanne sig til social worker (socialrådgiver). Hun har senest været i fire måneders praktik i nabobyen Maji ya Chai, en nært liggende landsby. Hun arbejdede med sager som omhandler konflikter i ægteskabet. Et job som hun var glad for. 

Efter hendes praktik var den afsluttende eksamen, som hun afsluttede i marts måned. Nu venter hun på resultatet fra eksamen. Det er normalt, at der går 5 måneder, før man får sit resultat, men hvis alt går som forventet, er hun færdig til sommer og skal så finde et arbejde.

Nu venter hun på sine papirer, så hun kan søge et job. Hun regner med at kunne tjene 150.000 TSH (450 DKK) om måneden til en start. Vini Frida bor sammen med sin URCC-søster Irene, der er hjemme på sommerferie. De bor i et værelse, som Tanzibarn betaler. 

På fem-stjernet hotel 

Upendo er 21 år. Hun går på uddannelsen Hotel Management. Lige nu er hun i praktik på et stort hotel i Arusha, som nogle måske genkender: Gran Malia, der er et fem-stjernet hotel. 

Hun er færdig med sin uddannelse til november. Hvis hun klarer sig godt, kan hun måske få arbejde der efter sin praktik. Upendo arbejder fra kl 7.00 til kl 21.00, hvilket er almindeligt i Tanzania. Der er mange lærlinge i praktik på hotellet. Dog er hun kun venner med én derfra. 

Upendo har stadig et netværk i de tidligere børnehjemsbørn fra Usa River Children Centre, som hun også ser i ny og næ. 

En god start

Vi forsøger at give hvert ungt menneske en god start på arbejdslivet via en starthjælp - også kaldet End Contracts, som understøtter de unges projekter økonomisk og inviterer dem til at sætte sig nogle mål. Dette skal vi også tale med Upendo og Vini Frida om, når de har styr på deres fremtidsplaner. 

DEL DENNNE SIDE

Læs også