29. september 2021

Starthjælp sender de unge afsted til fremtidige mål

Der er mange eksempler på, hvad de tidligere børnehjemsbørn som halv- og hel-voksne laver for at skaffe mad på bordet. Vi forsøger at give hvert ungt menneske en god start på arbejdslivet via en starthjælp - også kaldet End Contracts, som understøtter de unges projekter økonomisk og inviterer dem til at sætte sig nogle mål.

I Tanzibarn har vi i mange år forsøgt at følge den enkelte unge hen til en brugbar fremtid frem for at lukke og slukke for det tidligere børnehjem fra én dag til en anden. Det betyder, at vi har satset på at give hvert tidligere børnehjemsbarn en brugbar uddannelse og en efterfølgende god start på deres nye arbejdsliv. 

Det forsøger vi at gøre så ordentligt som muligt ved at se på hvert ungt menneskes projekt og lave en klar aftale - en såkaldt end contract. 

En længere proces med mål i sigte

Ofte er det en længere proces at få aftalt et projekt med den enkelte, hvilket inkluderer at få fastlagt et beløb, som kan bidrage til projektet. Projekterne kan både handle om at få en seng og indskud til en ny lejlighed eller måske et varelager til en lille forretning. 

Den unge møder ofte op til et møde med Daudi og bestyrelsen og bringer ofte et familiemedlem med til kontraktunderskrivelsen. Herefter er der aftaler om, hvordan der i fællesskab bliver købt ind af de aftalte ting. 

Daudi har været meget involveret i hvert ungt menneskes fremtid på denne måde og hjælper med at få formuleret et projekt for de enkelte. Ofte er der helt bestemte ting i omgivelserne, der gør, at man ønsker det ene eller andet eller måske har erfaringer eller familiemedlemmer, som arbejder med det pågældende. Daudi og resten af denm tanzanianske bestyrelse vælger også at følge op på de enkelte projekter og ser hvordan det går med tøjbutikker, markedsboder, frisørsaloner, hønseopdræt og mange andre tiltag. 

Høns, grønsager og tøjbutikker

Salma

Eksempler på små forretningsideer er mange. Tag for eksempel Salma, der har fået penge til at opstarte en lille fiskeforretning med hendes mor. Eller masaien Huruma, der nu gør sig som selvstændig hønseopdrætter sammen med sin bror. "Om et år vil jeg være min egen herre" sagde Huruma om sit projekt, da han underskrev kontrakten. 

Der ligger også ofte mange uforudsete udfordringer forud for projekterne. I flere tilfælde er det svært for de unge at bestå deres eksamener og komme videre i uddannelsessporet. Nogle af de tidligere børn fra børnehjemmet i Usa River har også gennemført en uddannelse, men er nødt til at sadle om pga. mangel på arbejde eller lignende. 

Violeth har en sekretær-uddannelse bag sig, men er blevet ramt af den store arbejdsløshed, som corona-epidemien har efterladt landet i. Hun har sadlet om og har begyndt et tøjsalg på det lokale marked. Harrison var én af de børn, som var udfordret i skolen, men har præsenteret et godt projekt med at føre sin fars grønsagsproduktion videre med en hjælp til opstarten fra Tanzibarn. 

Rashid er et andet eksempel på en ung fyr med en solid uddannelse som mekaniker. En ulykke ødelagde hans ben og gjorde ham ude af stand til at fortsætte uddannelsen, men nu ernærer han sig som sælger af tøj og især sko. 

Udvikling af starthjælpen

Forhandlingerne kan godt tage en rum tid før bestyrelserne og de unge mennesker forstår hinanden og forstår hvad budgetpunkterne indebærer, men vi lærer alle af processen med at gøre planerne bæredygtige.

Det afsluttende budget for et projekt lander ofte et sted mellem en og halvanden million tanzanianske shilling, hvilket er 3-4.000 danske kroner. Det lyder ikke af meget, men er ofte nok til at sætte projektet i gang. Dog gør den tanzanianske bestyrelse også opmærksom på, at inflationen er høj i landet og priserne stiger, hvilket starthjælpen også skal kunne konkurrere med. 

Den lokale bestyrelse er desuden interesseret i at følge bedre op på de enkelte unge menneskers projekter og være aktive i at sende dem ordentligt afsted mod en god fremtid. 

DEL DENNNE SIDE

Læs også