21. oktober 2017

Socialøkonomisk virksomhed er fremtiden i sportsklubben

Siden 2007 har der været en rivende udvikling på den engang så hullede og ujævne bane, der tidligere udgjorde sportsbanen i Usa River. En livlig sports- og hobbyklub for drenge og piger er vokset op og en fremtid uden hjælp fra donationer tegner sig.

 Af Maja Buskbjerg

År 2017 går på hæld og det er en anledning til at hæfte sig ved den store udvikling, der er sket omkring en helt særlig fodboldbane i Usa River. I år er det 10 år siden at Maren, Merete, Mette og Maja – der alle havde været volontører på børnehjemmet – rejste til Tanzania og mødtes med en gruppe lokale, der gerne ville gøre noget for de unge i Usa River.

Det var blandt andre tømrer og fodboldtræner Daudi, der i dag er projektleder på flere af vores projekter. I samarbejde udviklede vi ideen om en sports- og hobbyklub til gavn for byens unge. Første spadestik var at gøre fodboldbanen tilnærmelsesvist spillebar. Den skulle ikke længere domineres af huller, vasketøj og krydsende biler og høns.

Og så skulle vi klæde vores samarbejdspartner på til at drive aktiviteter for de unge, administrere finanserne og rapportere tilbage til os. Med en gammel bærbar fra Danmark i hænderne, måtte Daudi lære en helt ny verden at kende.

Rivende udvikling

Siden da er projektet vokset. I størrelse og i kunnen. Vores samarbejdspartner i Usa River er med Tanzibarns støtte – økonomisk og kompetencemæssigt – blevet en veldrevet og demokratisk forening. Et forbillede for andre foreninger i området. Og det der startede som en sportsklub med få aktiviteter, er nu en levende ungdomsklub, der samler unge på tværs af skel. Piger og drenge, fattige og veluddannede, unge og gamle mødes til alle mulige aktiviteter lige fra fodbold til låne/spare-grupper til kurser i entreprenørskab. Her kan de både danse og diskutere. For vi favner hele byen – op mod flere tusind – når vi laver arrangementer.

Gennem et seminar arrangeret af URYDO om at styrke kvinders muligheder, fik et kvindeligt medlem et sponsorat, så hun nu har mulighed for at tage et "salon kursus" i byen og åbne sin egen frisørsalon.

For os handler det både om at give de unge et alternativ til gaden, men også om at give dem redskaberne og modet til at tage vare på deres eget liv. Det lærer medlemmerne blandt andet ved selv at bidrage i klubben. Vi har 450 medlemmer og mange af dem lægger en frivillig arbejdsindsats. Det betyder, at en stor del af klubbens aktiviteter er drevet af frivillige. En af vores økonomiske støtter og rådgivere i Danmark - CISU under Danida - har ligefrem kaldt det en hidtil uset succes i afrikansk kontekst.

Eget klubhus og mange erfaringer rigere

URYDO er i dag en helt naturlig del af et ungdomsliv i Usa River. Børnene glæder sig til de bliver gamle nok til at være medlem. Klubben har således lige fået en flok nye medlemmer, som er de unge på cirka 13 år, der er startet i Pre Form One (efter grundskolen, der går til 7.klasse). Der er blandt andre 30 unge piger, der er begyndt at spille netball. Det er vi meget stolte af. Da klubben åbnede i 2008 var der ingen kvindelige medlemmer og det var ikke naturligt for kvinder og mænd at møde på tværs til sociale fritidsaktiviteter. 

Mange erfaringer rigere ser vi frem mod en ny fase for vores samarbejde med URYDO, hvor det ikke længere er finansieret af Danida. Takket være en stor donation i 2016 fra Bent Larsen, ejer vi nu vores klubhus - helt lovformeligt! – og skal ikke bruge penge på husleje. Det er en stor udgift der er elimineret. Men det er ikke uden udfordringer. Konkurrencen om midlerne i Danmark er hård og foreningens kræfter begrænsede.

Næste skridt: socialøkonomisk virksomhed

 

URYDO ønsker at tage endnu mere ansvar for driften ved at stå for hovedparten af finansieringen. Det skal primært ske gennem socialøkonomisk virksomhed – frem for donationer. URYDO har allerede gang i nogle testprojekter: Nogle medlemmer er med hjælp fra Tanzibarn blevet uddannet i madlavning og har nu lavet en cateringgruppe af URYDOs medlemmer. De laver mad til større begivenheder såsom bryllupper, og en del af pengene skal gå til URYDO. For at udvide denne aktivitet, er de netop begyndt at dyrke nogle grøntsager selv.

Vi er lige nu i gang med at undersøge, hvordan vi bedst skruer en fornuftig virksomhed sammen, til gavn for URYDO, de enkelte medlemmer og hele Usa River.

Vi har set, hvordan nogle af de børn og unge, der har været med alle ti år, har udviklet sig til ambitiøse sportsfolk og ansvarsbevidste unge. Andre nyder at komme og lege og være en del af fællesskabet. Det er det hele værd: At se klubben leve gennem medlemmerne. Og vi mener derfor, at Usa River Sports and Hobby Club er kommet for at blive.

DEL DENNNE SIDE

Læs også