8. oktober 2017

Skolegang og jobs til børnehjemsbørnene

Nyt om børnene fra Tanzibarns partnerorganisation URCC, som bestyrelsesmedlem Vibeke Larsen besøgte i august. Her fik hun et godt indtryk af børnenes ve og vel og af de problemstillinger, som Tanzibarn forsøger at hjælpe med at løse.

Af Vibeke Larsen, Bestyrelsesmedlem Tanzibarn

Nu er det de 3 yngste børn fra Tanzibarns tur til at forlade grundskolen. I slutningen af august har Najma, Saidi og Aisha været til den nationale eksamen på Leganga skole. Vi håber, det er gået godt. Planen er, at de skal fortsætte i det andet grundtrin på en boarding school, en skole, hvor børnene spiser og overnatter i hverdagen.

BørnemødeNu hvor børnehjemmets bygninger ikke kan benyttes, bor de alle tre hos deres respektive bedsteforældre, der er meget fattige.  Alle tre familier takker for den hjælp, vi har ydet til dem i form af lidt ris, sukker og olie i ny og næ. Det har dog stadig været en udfordring for børnene at bo hjemme, og ikke nemt at skulle koncentrere sig om deres skole.

Jobs til de ældste børn

13 af de lidt større børn går på forskellige skoler - både nært og fjernt fra Usa River. Nogle af børnene på Secondary school (det andet grundtrin af skolegangen) og andre på Hotel Management-skoler, hvor de lærer et fag f.eks. tjener, sekretær. Den ældste Aisha tager i øjeblikket en diplomuddannelse i hovedstaden Dodoma.

Billede2

Nogle af de ældste børn har fået sig en uddannelse og et job - såsom Athumani der har fået et studio i den lille by Makumira, hvor han tager ud og spiller til bryllupper og andre festlige lejligheder. Gertrude har en lille forretning ved vejen og sælger taletidskort til mobiltelefoner. Eva har fået job som damefrisør i Daar Es-Salaam.

Der er flere unge, der er arbejdssøgende. Den lokale leder Daudi hjælper dem, så vidt det er muligt for ham. Som han siger: ”I am famous in this town”. Og det er nødvendigt at kende nogen og have et godt netværk, når du søger job.

Børnemøde: Glædeligt gensyn i Usa River

Den 19. august mødtes elleve af de børn, der bor nær Usa River i sportsklubben. Der blev skrevet sponsorbreve, og der blev snakket en del.

Billede3

Men vigtigst at alt blev der hygget. Daudi holdt et lille ”far til søn/datter-foredrag”, da børnene er teenagere. Efter mødet blev alle børn inviteret ud at spise på en lille restaurant i nærheden. Der blev serveret Chips Mayai (æggekage med pommes frites) og lammekød. Det var tydeligt, at det ikke var en hverdagsret. Kødet forsvandt hurtigt, og snakken gik  livligt. Det var tydeligt, at børnene havde savnet hinanden og havde det godt sammen.

Billede4

Ved mødets slutning delte Daudi lommepenge ud. Nogle børn skulle bruge penge til bus til skole. De fik lidt mere end de andre. Men en ung mand på 19 år får omkring 60 kr om måneden, og de yngre får mindre. De børn, der havde bestået en eksamen godt fik en gave af Daudi. En kuglepen og et skrivehæfte. Dette var for at motivere de andre til også at gøre det godt.

Der er ingen tvivl om , at den hjælp der ydes fra Tanzibarn, er givet godt ud. Der er virkelig brug for hver en krone.  Man kunne ønske sig flere midler at gøre godt med.

DEL DENNNE SIDE

Læs også