14. august 2020

På besøg på Lakitatu-skolen

Tanzibarns formand, Vibeke Larsen, er på besøg i Usa River og tilser de igangværende projekter og mødes med vores samarbejdspartnere. Hun beretter her om én af de store offentlige secondary schools i byen, Lakitatu skolen, hvor flere af de gamle børnehjemsbørn tidligere har gået.

Lakitatu Secondary School er en offentlig skole i Usa River i Tanzania. Der er 334 elever i skolen i klassetrinnene fra Form 1 til Form 4. Det er gratis at gå i Secondary School i Tanzania, men man skal betale skoleuniform og mad hver dag. Det er der mange forældre, der ikke har råd til. Maden koster 100.000 Tanzania Shilling, hvilket svarer til 300 kroner om året. Så får man Makande (bønner og majs i en sovs) tre gange om ugen og ris de andre dage. Der serveres ikke kød til, da det koster for meget.

Der er kun et rum, der har strøm på skolen via et solcelle-batteri, hvilket kan give lys. Der er der en computer til at registrere eleverne, Der undervises ikke i it. Skolen har 1 solar batteri. 

Skoledagen med hiv og sving

Eleverne møder kl 7.00, har en pause kl 10.00 og kl. 13.00 serveres der mad. Dagen slutter kl 16.30. Der undervises generelt på engelsk, hvilket der er mange elever, der ikke forstår. Så ikke alle får noget ud af undervisningen, desværre. Noget som Tanzibarn forsøger at forbedre i området ved at tilbyde gratis ekstraundervisning til de kommende secondary school-elever. 

Der er 35 lærere, der underviser eleverne. Der mangler lærere i biologi og kemi, men der er volontører til at undervise gratis i disse fag i øjeblikket. Skolen har ikke råd til at ansætte flere lærere, ligesom der ikke er undervisning i gymnastik på denne skole, da der ikke er faciliteter til det. Skolens bygninger er sponsoreret af beboerne i byen. 

Mange elever dumper Form 4. Så kan de ikke gå videre til klassetrinnene Form 5 og 6, men må ud af skolen og finde et arbejde eller en lærlingeuddannelse.

Manglende seksualundervisning giver problemer

Et af de store problemer lige nu, er at tre elever fra Form 4 er blevet gravide. De tre piger er 16 år. De er alle tre smidt ud af skolen, da det er forbudt at blive gravid, mens man går i skole. Drengene, der har bidraget til graviditeterne, er også forsvundet, da det vil give en stor straf, hvis de bliver opdaget.

Den seksuelle lavalder i Tanzania er 18 år. Der må ikke gives p-stave eller lignende prævention til piger under 18 år, men det er dog lovligt at udlevere kondomer. Desværre undervises de unge ikke i seksualundervisning eller forebyggelse af uønskede graviditeter.

Rektoren på skolen mener ikke, at lærerne er klædt på til at undervise i seksualundervisning. En løsning er at købe undervisningen udefra - måske fra et lokalt hospital, hvilket kræver støtte til den hårdt trængte skole. 

Et andet problem på skolen er, at mange piger ikke kommer til undervisningen, når de har deres menstruation. De har ikke hygiejnebind, der kan bruges til en hel skoledag uden gennemblødning.

Det vil vi i Tanzibarn arbejde videre med, så det ikke bliver barriere at være ung pige med et sexliv og tage en uddannelse. At give muligheder for at få og selv sy genanvendelige bind er blot én af mulighederne, mens vi også er ved at se på, om vi kan støtte via oplysning og undervisning.

117445419 616653532605099 4997384949031357674 N
DEL DENNNE SIDE

Læs også