29. september 2023

Mamys gode dag

10-årige Mamy er et ganske normalt barn fra Usa River. Hun fortæller her om sin skoledag på Leganga Primary School, hvor mange af børnehjemsbørnene også har gået. Hun fortæller også om de pligter, som hun har i løbet af dagen.

Mamy er 10 år og bor i Usa River sammen med sin mor. Hendes far er død i en bilulykke. Der er ikke andre søskende. Hun står op kl 5.00 om morgenen, mens der stadig er mørkt. Så bader hun, gør sig klar til skole og går ud og køber morgenmad. 

Hun møder i skolen kl 7.30 efter en halv times gåtur til Leganga Primary School. De har pause kl 10.00 i skolen. Der leger hun med sine venner, hvor de blandt andet hopper i sjippetov.  Kl 12.00 har de endnu en pause, hvor de spiser Makande – et mix af bønner og majs, som de får hver dag i skolen. 

Mamy går i 4. klasse. De har fag som Swahili, engelsk, matematik, naturfag, geografi, fysik. I Mamys klasse er der 83 elever. De bliver undervist i to grupper, A og B. I Mamys gruppe er der 39 elever. 

Vask af uniform og fisk

Kl 16.00 slutter skoledagen og Mamy går hjem til sin farmor. Der vasker hun sit skoletøj, en grøn skole uniform. Hun har 3 nederdele, 2 sweatre og 2 skjorter. I skolen går man i sorte lukkede sko. Mamy synes godt om det system, da alle børn på denne måde er ens. 

Bagefter hjælper hun farmor med at vaske fisk. Farmor køber nemlig fisk på markedet i Arusha, vasker dem og steger dem i olie, og så er de klar til at blive solgt til kunder. 

Så laver Mamy aftensmad til farmor. Hun steger små fisk, grøntsager og laver Ugali. Mamy tager en portion til sin mor og sig selv med hjem og lader resten blive til farmor. Så går Mamy hjem og venter på mor kommer og spiser med hende. Kl 20.00 går Mamy i seng.

Lørdag og søndag står Mamy tidligt op og går i kirke. Mamys mor er muslim, men Mamy er kristen efter sin far. Efter kirke kan Mamy lege med sine tre bedste veninder fra skolen. 

En god dag uden rap over fingrene

Mamy kan godt lide skolen, hvor der er nye bygninger og nye toiletter. Hun kan også godt lide lærerne selv om de slår eleverne. Hvis man ikke kan sidde stille eller ikke kan stof, så får man en med en pind over fingrene. Og det gør ondt. I dag var en god dag. Der fik Mamy ingen rap over fingrene. 

Mamy drømmer om at blive læge. Hun vil gerne giftes og have 2 børn: en dreng og en pige. Men lige nu elsker hun bare engelsk.

DEL DENNNE SIDE

Læs også