23. februar 2021

Livet i Tanzania lige nu

Det kan være svært for en Dansker at forestille sig dagligdagen for en almindelig Tanzanianer i denne tid. I Usa River har det været ekstra svært det sidste år set i lyset af Corona-pandemien, og det kan være svært at få sin løn til at slå til.

Mange folk i Usa River arbejder i turistbranchen. Folk lider, og det kan ses ved, at mange har været nødt til at tage deres børn ud af den dyrere private skole og over i de billigere offentlige skoler, som desværre også er markant dårligere. 

Her kommer et par eksempler på lønninger i Tanzania: En lærer i en offentlig underskole (1. til 7. klasse = primary school) får omkring 350.000 TSH ( 925 kr) pr måned som startløn uden hensyntagen til uddannelsesniveau. Efter 3 år i det offentlige regi stiger lønnen til 400.000 TSH.( 1.056 kr) 

Herefter stiger man ud fra sit uddannelsesniveau til 500.000 TSH (1.320kr) og opad. I den private sektor er lønnen oftest højere. Uddannelsesniveauet for at kunne undervise varierer fra en et-årig certifikat-uddannelse til en treårig bachelor, der kræves for at undervise de store klasser, fra secondary school- Form 1 – form 4.

Meget af lønnen går til mad og tag over hovedet 

For at sammenligne med priserne for de fornødenheder, som en tanzanier har brug for, koster et værelse i Usa River fra 25.000 til 50.000 TSH pr. måned. (67 kr – 134 kr). Hvis du er en familie, kræves der oftest mindst 2 værelser for at kunne bo der, hvilket koster det dobbelte. Hertil kommer strøm, vand og renovation, som betales separat. 

I Usa River er priserne på dagligvarerne i øjeblikket:

  • 1 kg sukker = 2.700 TSH ( 7,20 kr)
  • 1 kg ris = 2.000 TSH ( 5,30 kr)
  • 1l. olie =5 .000 TSH ( 13,50 kr)
  • 1 stor dåse “Afri Café” instant kaffe = 14.000 Tsh. ( 37 kr)
  • 1l. benzin = 1.800 (4,80 kr)

Ingen turister eller cafépenge

Ud over dette er arbejdsløsheden stor i Usa River. Mange i området har levet af turister, og i et år har der ikke været turister i området, hvilket vi har kunnet mærke i vores frivillig cafe. 

Der har det været svært at få kunder. Folk har simpelthen ikke penge mellem hænderne til at bruge på vores cafe. Og der har ikke været turister i et år.  Derfor har cafeen været midlertidig lukket. Lige nu prøver vi at holde åben med salg af småting som snacks, grill og sodavand. Der kommer kunder, når der er fodbold i tv, men de køber ikke meget. Trods alt håber vi, det vil medvirke til en hurtigere opstart, når turisterne begynder at vende tilbage. 

DEL DENNNE SIDE

Læs også