29. september 2023

Jumas bilvask

Juma er blevet voksen og det er ved at være længe siden, at han som barn boede på Usa River Children Centre. Det er dog ikke altid let at skaffe mad på bordet, når man ikke har en uddannelse. Juma klarer sig og forsøger familien med pengene fra sit job i den lokale bilvask.

Juma er 26 år og er vokset op på URCC børnehjem sammen med sine to fætre fra morens side Abdullah og Ali. Juma er den ældste af fem børn. Han ser ikke sin far, da faren er fra meget fattige kår, og ikke kan bidrage med noget til familien. 

Juma bestod ikke skoleeksamen efter trinnet Form 4 og har siden døjet med at få et fast arbejde. Han bor hos sin mor og fire søskende i den bydel af Usa River, der hedder Ngasero. Jumas mor arbejder ikke, så det er Juma, der er familiens forsørger, og det er en vanskelig situation for ham, da han ikke har fast arbejde. 

Bilvask til 15 kroner

Juma vasker biler i én af de lokale bilvaske. Bilerne spules med vand og måtterne skal tages ud og vaskes i hånden før de bliver lagt til tørre i græsset. Det koster 5000 tanzanianske shilling, hvilket svarer til ca. 15 danske kroner at få vasket sin bil, og så får Juma de 2000 af pengene. Men det er ikke hver dag, der er biler, der skal vaskes, og så har Juma ikke noget at komme hjem med. 

Jumas og hans søskende har hver sin far, og nogle af de andre søskende er til tider hjemme hos deres fars familie, når der ikke er mad til dem hos deres mor. I dag var Juma heldig. Der var en bil at vaske, så der er til 1 kg sukker i dag. Han håber, at der kommer endnu en bil, så der også kan blive til lidt ris. 

Juma husker tiden på URCC som god. Der var venner og voluntører at lege med. Voluntørerne lærte dem også at bruge en computer. Jumas to fætre arbejder også i forskellige bilvaske,  Ali i byen Moshi og Abdullah i storbyen Daar Es Salam. 

DEL DENNNE SIDE

Læs også