26. november 2020

Genanvendelige hygiejnebind giver muligheder

I Danmark er genanvendelighed vundet frem gennem de sidste år. Det gælder blandt andet genbrugelige hygiejnebind. Det tænkte bestyrelsen i Tanzibarn også kunne være en ide i Tanzania, hvor miljøbevidsthed er vundet ind de sidste år. Derudover er pengene små i Tanzania, så det kunne også være en god grund til dette projekt.

For at deltage i skoleaktiviteter og passe et arbejde er det vigtigt for de unge kvinder at have adgang til hygiejnebind. Tanzibarn så gode ideer i at støtte en produktion af hygiejnebind, så vi forhørte os hos URICO damerne, der bl.a. har eksperimenteret med sæbe- og batik-produktion på det seneste. De fik forelagt projektet på engelsk og vores sekretær Issa hjalp med at oversætte til Swahili. 

Alle kvinderne i URICO viste stor interesse for projektet. Formanden blev desuden spurgt til råds, og hun var begejstret for projektet, og mente de kunne gå i gang, så snart vi havde materialerne. 

Seriøs produktion og test af varer

Så gik turen til det lokale marked for at købe håndklæder, vandtætte materialer og velcrobånd og derefter kunne projektet begynde. Der blev klippet mønstre ud til ”sug” til den vandtætte del og til den øverste bløde del. Der blev syet og der blev sat velcro bånd på. 

Derefter blev der syet en lille pose af sengelinned. Damerne vil sælge tre bind i en pose. Posen kan så medbringes i en taske eller en lomme. Den kan indeholde et skifte bind, og man kan så transportere det brugte bind hjem i tasken og derefter vaske det hele sammen. 

Derefter blev de tidligere børnhjemspiger, som vi stadig har tæt kontakt til, udvalgt som testpersoner. De fik en pose med tre bind, og skal så afprøve hygiejnebindene og evaluere kvaliteten sammen med damerne, der havde produceret det. 

Det bliver spændende om projektet godkendes af de unge piger fra Usa River. Vi håber at høre fra projektet snarest og regner med en evaluering før jul. 

Et kontingent på 100 DKK svarer til syv par vaskbare og genanvendelige bind, der i princippet kan benyttes flere hundrede gange. Bliv medlem via Mobilepay, bankoverførsel eller PayPal på: https://www.tanzibarn.dk/medlemskab/

DEL DENNNE SIDE

Læs også