27. september 2021

Fra hotel på Zanzibar til bedstemorens hus i Usa River

Corona-epidemien har skabt dårlige vilkår for mange tanzanianeres levevej, nemlig turismen. Zena er én af de mange i hotelindustrien, der mistede sit job, da turismen pludselig gik på retur i 2020. Men hun kæmper som mange andre videre med oprejst pande.

Det stolte udtryk i øjnene har Zena haft lige siden hun var et stort børnehjemsbarn i Usa River Children Centre. Nu er hun er 25 år gammel. Hun fik starthjælp via en ”End Contract” af Tanzibarn i 2018. Pengene skulle gå til at flytte hjemmefra. Hun er uddannet Hotel Management, og havde sin sidste praktik i Zanzibar, hvor hun også ville starte sit liv op. 

Zena er nu flyttet tilbage til Usa River som alenemor til to drenge, Swaleh på to år og Sadik på fire år, hvor hun bor hos sin bedstemor. Hun ser ikke noget til drengenes far, og han hjælper heller ikke til økonomisk. 

Før Corona-epidemien gjorde sit indtog i Tanzania, havde Zena et job på et hotel. Men i øjeblikket er de fleste hoteller lukket ned på grund af manglende turister, selvom turismen langsomt er på vej tilbage. Så Zena tager ud og vasker tøj og gør rent for folk. Folk ringer til hende, hvis de har brug for hendes hjælp. Bedstemor tager sig så af Sadik, og den lille Swaleh kommer med på ryggen af sin mor. 

Drømmer om et nyt hotel-job

Zena kan tjene fra 3000 til 7000 tanzanianske shilling for et job, hvilket svarer til 9 til 21 danske kroner. Der er ikke mange måltider til en familie på fire på den indkomst, og det er desværre også langt fra hver dag, der er et job. 

Drømmen er at få et nyt job inden for hotelbranchen i området, så Zena og børnene på sigt kan bo selv. Hun tænker på snart at tage til Arusha med ansøgninger til forskellige hoteller. Men hun skal først have råd til at printe sit CV, ud og kunne betale bussen til Arusha. I mellemtiden bor Zena i bedstemorens hus. Der er et traditionelt køkken udenfor, og de har en ged og seks høns i husholdningen. Der er ikke vand i huset, men de skal ikke gå langt for at købe vand. 

Men Zena er en bestemt dame, der er ikke lige sådan er til at vælte af pinden. Drømmen lever endnu om at arbejde på hoteller med de mange safari- og bjergbestiger-turister, som også kræver service, rene værelser og nyt sengetøj i ny og næ. 

DEL DENNNE SIDE

Læs også