29. september 2023

Dala-strejke i Tanzania

Uden de små dala-dala-bussers dytten og konduktørernes råben og fløjten var der pludseligt noget stille flere steder i Tanzania tidligere på året. En stor strejke var igangsat før at sikre bedre vilkår for chaufførerne.

Dala Dala chaufførerne strejkede tidligere på året i Arusha. Dala Dala er oftest en Toyota Hiace, der bliver brugt som bus mellem fx Usa River og storbyen Arusha. Der er sæder til 15 passagerer og et sæde til chaufføren. Men en Dala Dala kører ikke, før den er fyldt op, og så kan der være mere end 24 plus et par børn og høns og derudover chaufføren. 

Dala Dala chaufførerne strejkede, da de såkaldte Tuk Tuk-knallerter er ved at overtage deres kunder. En Tuk Tuk er en trehjulet knallert med et overdækket sæde bagi, hvor der kan sidde tre personer. Kunderne er begyndt at vælge Tuk Tuk, da de ikke holder så mange steder, og man så kommer hurtig fra A til B, dog til en lidt dyrere pris. 

Men mange er afhængige af Dala Dalaerne. De transporterer folk til og fra arbejde, til og fra skole, til og fra markedet. Og så er de billige. Dala Dala-chaufførerne er blevet bedt af regeringen om at genoptage arbejdet. Regeringen vil så se på, hvad de kan lave af aftaler. 

Og i dagene, hvor strejken foregår, bliver Arusha så stille uden Dala Dalaernes dytten og konduktørernes fløjten. Det er næsten ikke Arusha uden dette leben, hvor der blev brugt alternative transportformer. 

DEL DENNNE SIDE

Læs også