10. februar 2019

30 kvinder ville lære om sprøjtefri grønsager

Bestyrelsesmedlem Vibeke Larsen tog med 30 medlemmer på foreningstur uden for Arusha, der skulle inspirere og skabe sammenhold i foreningen. Denne gang så de på mere økologiske landbrugsmetoder.

Af Vibeke Larsen

Dagen startede kl. 8.00 i cafeen i Usa River: Cafe Fast Food. Ca. 30 damer mødte op, formanden fra bestyrelsen, Daudi, Issa og 2 andre bestyrelsesmedlemmer. Damerne bestod af en for hver af de ti aktivitetsgrupper i foreningen URICO og resten fra den gruppe, der arbejder med at producere batik. De var alle klædt i de flotteste kjoler, og bar de flotteste hovedbeklædninger.

Først fik alle morgenmad serveret af de unge frivillige i cafeen. Derefter gik turen til en organisation lige uden for Arusha ved navn ECHO. Denne organisation er startet for mange år siden af en amerikaner, hvor der arbejdes med at udbrede viden til samfund, så tanzanianere kan dyrke deres afgrøder mere effektivt. Her dyrker de grøntsager, uden kemikalier. De har deres egen såsæd for ikke at få forurenet planterne. Der blev undervist i kompostering, brug af biogas og opsamling af regnvand i foreningen.

Desuden blev der undervist i, hvordan man kan undgå at sprøjte grøntsager ved at plante forskellige grøntsager sammen, der holder insekterne væk. Der blev undervist i, hvordan man kan jordforbedre med bestemte planter , og dække overfladen til for at undgå ukrudt og fordampning af vand. Desuden får medlemmerne af denne forening undervisning i, hvilke grøntsager, der er sunde for Afrikanere.

Efter en tur rundt i plantagen fik vi en rundvisning i det tilhørende lyd- og radiostudie. Her laves radioudsendelser til Tanzania og de omkringliggende lande. Udsendelser om undervisning i ovenstående, for at brede viden ud til så mange som muligt. Lydstudiet optager plader/ CD’er, primært med gospelmusik.

Efter turen kørte vi hjem til cafeen i Usa River, og fik alle frokost i cafeen.

Alle fik en pakke med frø, de kan dyrke i deres egen have, hvilket vakte stor glæde. Planen er nu, at alle damer skal tage deres viden med hjem til deres grupper og udbrede den der. Der er blevet plantet et lille frø i mere end én betydning! Det bliver spændende at se, om alle får held til at dyrke grøntsagerne.

DEL DENNNE SIDE

Læs også