29. september 2014

Lær at lave ”Kuku na wali” i sportsklubben

Fire bål, et bordtennisbord og 10 knive. Så lidt skal der til for at omdanne pladsen foran klubhuset til et storkøkken.

DSC_0281

Repræsentanterne fra sportsklubbens styregruppe fik lov at smage nationalretten ”kuku na wali” (kylling og ris) kokkereret af medlemmer, der har gået på madlavningskursus i klubben. Det havde de ikke lige forestillet sig, da sportsklubben startede for syv år siden. Der blev lavet mad til 100 mennesker i forbindelse med den årlige generalforsamling, og det smagte himmelsk.

Som led i projektudvidelse i 2013 støttet af Danida er der kommet et stærkere fokus på jobskabelse i klubben. De unge i Usa River står med store problemer med at finde jobs eller selv skabe indtægter. Igennem klubben kan de ikke få lange uddannelser, men mindre håndværksuddannelse, kurser i iværksætteri og træning.

Omtalte madlavningskursus er blevet gennemført i klubben, og har været en kæmpe succes, der også viser, hvordan medlemmerne kan kombinere forskellige tilbud i klubben såsom engelskkursus, madlavningskursus og låne-sparegrupper.

David er nyt medlem af klubbens bestyrelse og er samtidig også leder af kokketeamet. Han fortæller, at de unge kokke er gået sammen i et samarbejde, hvor de tage ud til bryllupsarrangører og safari-selskaber og fortæller, hvad de kan tilbyde. Her kommer deres engelskkundskaber til gavn.

De deler overskuddet og sparer op sammen, så de kan købe udstyr og også hjælpe hinanden, hvis nogle har brug for midler til eksempelvis læge eller medicin. Det er de samme principper, som der er bag låne-sparegrupperne. Udover kokkekurser har der også været lysstøbningskurser og mekanikerkurser i klubben.

Det er dejligt at se, at at klubben har skabt et samlingssted i byen, som også bruges til andre formål som fx politiske debatter. Repræsentanterne kunne også se, at en del af børnene fra centeret kommer der.

Fire nye medlemmer i sportsklubbens lokale bestyrelse  Bestyrelse
I august i år var der generalforsamling, hvor den nye bestyrelse for sportsklubben blev valgt. Der var kampvalg med ni opstillede kandidater til de seks pladser. Der var mødt cirka 80 medlemmer op og efter livlig debat om, hvordan afstemningen skulle foregå og kravene til de nye medlemmer, var der skriftligt valg.

Udover de to grundlæggere af klubben - Odda og Komba - sidder der nu tre unge kvinder og føromtalte David i bestyrelsen. Kvinderne er Vera, der er lærer, Eve, der læser til lærer og Twawike, der er socialrådgiver. De er i forvejen alle medlemmer af klubben.

Udover generalforsamling var der også et medlemsmøder i august med fokus på økonomi. Netop økonomi var nemlig den primære årsag til, at Maren, Mette og Merete var i Usa River. Danida har lavet nye krav for regnskaberne, og det skulle op og køre. Alle udgifter skal nu godkendes af to personer, der skal laves månedlige budgetter, og bestyrelsen skal godkende regnskab og alle kvitteringer.

Papirer med klubbens økonomiske forbrug hænger synligt i klubhuset, så medlemmerne kan følge med. De samme regnskabsstandarder fra Danida gennemføres i øvrigt for centret.

Der var styr på økonomien før, men dette skal skabe endnu mere åbenhed, gennemsigtighed og gode standarder. Medlemsmødet blev brugt til at tale om, hvor det er pengene til klubben kommer fra, og medlemmerne kunne stille spørgsmål til donorerne, kravene fra disse og også fremlægge deres ønsker.

I august fik vi også den glædelige nyhed, at Danida støtter klubben helt frem til og med år 2016. Det er ét år mere end først planlagt og giver os mulighed for at få alle de mange aktiviteter og de nye økonomi-standarder gennemført på en god måde. Det giver dog kun mere tid  – ikke flere penge.

DEL DENNNE SIDE

Læs også